Vo veku 88 rokov zomrel profesor Mikuláš Mušinka

14.09.2024 Bardejov

Prešov 13. septembra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v noci zo štvrtka (12. 9.) na piatok etnológ, folklorista, filológ, kultúrny historik a akademik Národnej akadémie vied Ukrajiny profesor Mikuláš Mušinka. Inštitút ukrajinistiky Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (FF PU) v Prešove o tom informoval na sociálnej sieti.

"Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho blízkym i celej rodine. Česť jeho pamiatke," uvádza FF PU v Prešove.

Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM-MUK) na sociálnej sieti uvádza, že odišla veľká osobnosť vedeckého, pedagogického a kultúrno-spoločenského života Ukrajincov na Slovensku, dlhoročný spolupracovník, prvý redaktor vedeckého zborníka, popularizátor, akademik a priateľ SNM-MUK vo Svidníku.

"Odišiel najväčší folklorista, akého som poznala. Človek, ktorému som mohla zavolať kedykoľvek, keď som potrebovala pomoc pri preklade niektorého slova z ukrajinčiny alebo rusínčiny, ktoré nebolo ani v slovníku, lebo bolo priveľmi lokálne alebo archaické či religiózne," povedala Ľuba Koľová, zakladateľka národnostného vysielania v Slovenskej televízii.

Mušinka sa narodil 20. februára 1936 v obci Kurov v okrese Bardejov. Študoval v Bardejove, Prešove a na Karlovej univerzite v Prahe a takisto v Kyjeve. Od roku 1960 pôsobil na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Neskôr dostal zákaz publikačnej činnosti. V západnej Európe, USA a Kanade v rokoch 1972 až 1990 mu vyšlo päť kníh a viac ako 150 vedeckých štúdií, článkov a recenzií. V roku 1990 sa vrátil za katedru v Prešove. Skúmal, publikoval a prednášal o folklóre Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Má na svojom konte stovky článkov a desiatky kníh. Jeho bibliografia obsahuje viac ako 2000 odborných i popularizačných statí. Stál pri zrode Svidníckych slávností či Makovickej struny. Bol autorom všetkých scenárov pre viac ako 50-ročný folklórny súbor Kurovčan.

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 16. septembra o 11.30 h v Dome smútku v Prešove pri hlavnom mestskom cintoríne.
 

Vyberte región

mark